Trebate našu pomoć?
☎ 099 514 0 415

Organizator: Udruga inovatora Hrvatske

Udruga inovatora Hrvatske (UIH) nacionalna je asocijacija pojedinaca i udruga inovatora iz cijele Republike Hrvatske.

Udruga inovatora Hrvatske redovna je članica Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora (IFIA), Europske asocijacije inovatora (AEI) i Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK).

Temeljni cilj i osnovna zadaća Udruge zadana je trajna obveza u razvijanju i unapređenju inovatorskog pokreta i inovacijskog sustava, promicanje inovatorske djelatnosti, intelektualnog vlasništva, te bolji opći status, vrednovanje i nagrađivanje inventivnog rada.

Da bi se organizirani inventivni rad ugradio u komercijalizaciju inovacija i izgradnju Hrvatskog inovacijskog sustava Udruga inovatora Hrvatske sustavno razvija programe koji članovima pomažu da hrabrije krenu u komercijalizaciju inovacija.Udruga inovatora Hrvatske kao nositelj suradnje i koordinacije s državnim institucijama i tijelima, posebice s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva na stvaranju uvjeta i izgradnji sustava poticanja inovatorstva kroz potpore i povoljnije uvijete kreditiranja i financiranja poduzetničkih poduhvata kojima su temelj i izvorište inovacije i njihova komercijalizacija može i trebala bi biti središte te suradnje i koordinacije. U toj koordinaciji Udruga inovatora Hrvatske treba raditi na iniciranju specijaliziranog obrazovanja za patentne stručnjake u područjima tehničkih studija ili studija prava i ekonomije. To bi se trebalo očitovati i kroz njezine programe koji se odnose na organiziranje i provođenje stručnih i edukativnih programa s ciljem dizanja razine svijesti o značenju intelektualnog vlasništva (specijalistički seminari, stručni skupovi).

Dvije ARCE

ARCA – Nacionalni i međunarodni sajam inovacija, novih tehnologija i proizvoda

Ta je izložba pravi pokazatelj snage i umijeća hrvatskih inovatora, njihovih intelektualnih napora i želje za stvaranjem. Mnoge od izloženih inovacija zaživjele su kao proizvodi upravo i uz pomoć poticajnih mjera Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Posebna je vrijednost što je skoro 60% pokazanih inovacija na korak do ili je već komercijalizirano. Prosječno se izloži 300 inovacija. Međunarodni ugled tog sajma, kao i Udruge inovatora Hrvatske potvrđuje i činjenica da na njoj sudjeluju i inovatori iz 15 država. Organiziramo je kontinuirano od 2003. godine.

AGRO ARCA - Međunarodni sajam inovacija, novih ideja, eko proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji u Slatini.

Suvremena se koncepcija agrarne proizvodnje temelji na optimizaciji svih prirodnih, stvorenih i ljudskih resursa koji pretpostavljaju održanje ravnoteže svih vrijednosti, odnosno pojam i okvire održivog razvitka te promiče i provodi politiku primijenjenih istraživanja u poljoprivredi, čime se potiče proces prijenosa znanja akademske zajednice na poljoprivredna gospodarstva. Međunarodni karakter potvrđuje sudjelovanje inovatora iz 7 država. Organiziramo je kontinuirano od 2008. godine.

Međunarodni programi i suradnja

Cilj je nastupa dokazati stalnost visokih dometa hrvatskog tehničko - tehnološkog stvaralaštva, predstaviti Republiku Hrvatsku kao državu sposobnih i kreativnih građana koji teže miru i razvitku demokracije zapadnog tipa i pokušati plasirati naše inovacije na svjetsko tržište. Mogućnost plasmana inovacija na tim su izložbama znatne. Glavna prednost izložbi inovacija što poslovni ljudi dolaze inovatoru na tim je događajima potpuno izražena.

U međunarodnim programima i aktivnostima, posebno je vrijedno istaknuti da je Udruga inovatora Hrvatske uspostavio ili nastavila izuzetnu suradnju s organizatorima izložbi inovacija u Genevi, Nürnbergu, Bukureštu i Bruxellesu te posebice s organizacijama inovatora u Njemačkoj, Austriji, Rumunjskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Francuskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Republici Koreji i Maleziji.

Suradnja s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva

Proteklih je godina ostvarena uspješna suradnja na provedbi više od deset Programa s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva bez čije organizacijske i novčane potpore sve to ne bi bilo moguće ostvariti. Posebna pozornost posvećena je zajedničkom djelovanju na projektima poticanja i unapređenja komercijalizacije inovacija, javnoj promociji inovacija i njihovih autora na domaćim i inozemnim izložbama.

„Nagrada dr. Milan Arko“ najinventivnijem poduzetniku koja se dodjeljuje na tradicionalnom Savjetovanju za malo i srednje poduzetništvo u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u Šibeniku.

Zakon o inovacijama

Definiranje i uspostavljanje zakonodavne osnove za učinkovito djelovanje hrvatskih inovatora i osiguravanje pravedne naknade za ostvareni inovacijski dohodak temelj je budućeg razvitka gospodarstva. U tome je izrazito važan odnos tvrtke prema intelektualnom vlasništvu i inovacijama koje generiraju njihovi zaposlenici.

Izložbe odabranih maturalnih radova

Udruga inovatora Hrvatske kontinuirano provodi programe s mladima:

ARHIMED – elektrotehničke škole Pula 
IDIVA – dizajnerske škole Varaždin 
IGRAČ – graditeljske škole Čakovec

Želja nam je da takve izložbe organiziramo, uz ove tri i za učenike srednjih škola strojarstva, poljoprivrede, metaloprerađivače, i druge. Rad s mladima jedan je od najvažnijih dijelova sveukupnog programa rada Udruge inovatora Hrvatske. Potičemo ih na različite načine, priznanjima na takvim izložbama, predstavljanjem njihovih radova na nacionalnoj izložbi inovacija ARCA, na svjetskim izložbama inovacija, široj javnosti, prvenstveno gospodarstvenicima putem sredstava javnog informiranja. Najznačajnija posljedica takvog usmjerenja u našem radu osnivanje je udruga mladih inovatora u Zagrebu, Čakovcu i Osijeku.

 

 

Udruga inovatora Hrvatske organizira sljedeća događanja:

Napomena: Neka od ovih gornjih događanja su možda završila, a neka će se tek održati.

Nažalost, iz nekog razloga ovdje nema nadolazećih događanja. :-( Želite li napraviti svoj događaj? Kontaktirajte nas.